Reklama
  • Piątek, 6 września 2013 (10:00)

    Warzywa faszerowane z pieca

Składniki na 6 porcji: 7 dużych cebul, 24 dag ryżu, 3 różnokolorowe papryki, 3 małe cukinie, 6 pomidorów średniej wielkości, 12 dag masła, pęczek natki pietruszki, 80 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, słodka mielona papryka, pieprz, sól, 200 ml bulionu.

Składniki na 6 porcji

Reklama

pęczek natki pietruszki

200 ml bulionu

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 85 minut

1. Ryż ugotować na półsurowo. Obrać 6 cebul, odciąć wierzchy, gotować 10-15 minut w posolonej wodzie. Papryki rozciąć na połowy, pozbawić nasion. Pomidory rozciąć w poprzek na połowy i wydrążyć miąższ. Cukinie umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż na połowy, wydrążyć miąższ. Cebule odcedzić, przelać zimną wodą, wydrążyć środki.

2. Odłożoną cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Wymieszać z mięsem, ryżem, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Napełnić nim wydrążone warzywa.

3. Warzywa ustawić w dużej formie żaroodpornej. Polać resztą stopionego masła i bulionem. Dusić 60 minut w 200°C. Podawać np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Życie na gorąco
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● główka młodej kapusty ● puszka mleczka kokosowego ● 1,5 łyżeczki curry ● płaska łyżeczka startego imbiru ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● szczypta chili w proszku ● masło do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.