Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:54)

    Szybki przepis na zapiekankę z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków.

Zdjęcie

Zapiekanka /Smacznego
Zapiekanka
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 1 kilogram ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka, 30 dag żółtego sera,
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie śmietany (18-proc.),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju.

Reklama

Przyrządzanie:

Ziemniaki umyć. Można je od razu obrać i pokroić w cienkie plasterki (ale wtedy potrawę trzeba zapiekać około 40 minut) lub najpierw ugotować w mundurkach, ostudzić i potem pokroić w plasterki. Cebulę pociąć w talarki, po czym podsmażyć na oleju. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Kłaść na przemian warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Każdą warstwę posypywać pieprzem, solą i utartym na tarce żółtym serem. Na górze powinna być warstwa ziemniaków i sera. Jajka wymieszać z mlekiem oraz śmietaną. Zalać tym potrawę, a na koniec zapiec ją.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.