Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:05)

    Szybka potrawka z brukselki

Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 50 dag brukselki, masło, 30 dag parówek, olej do smażenia, cukier, 2 łyżki mąki, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, mielona słodka papryka, sok z cytryny.

1 Ziemniaki obierz, pokrój. Brukselkę oczyść. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 20 min. Odcedź na sicie. Parówki pokrój w ukośne grubsze plastry. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż parówki. Wrzuć ziemniaki i brukselkę, przesmaż.

2 Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, oprósz mąką. Przygotuj jasną zasmażkę. Powoli wlewaj szklankę gorącej wody, cały czas mieszaj. Dodaj musztardę. Dopraw solą, pieprzem, papryką, cukrem i sokiem z cytryny. Polej parówki z warzywami.

Reklama

czas 40 min; porcja – 370 kcal, cena 2,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • 6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.