Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:51)

    Szparagi z wody: Co do nich dodać

Szparagi uwielbiają towarzystwo ryb (łososia, a także halibuta). Dobrze smakują ze smażonymi na maśle krewetkami, pieczoną lub smażoną wołowiną, kurczakiem, dojrzewającą szynką, a nawet wędzonym boczkiem. Świetne są też z dodatkiem serów typu brie, camembert czy kozich. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem z natką lub przyrumienioną bułką tartą oraz posiekanym jajkiem na twardo. A oto kilka prostych, dobrych sosów:

Sos holenderski

Do 3 żółtek utartych z sokiem z 1/2 cytryny, szczyptą soli i białego pieprzu dodaj 100 g stopionego masła. Utrzyj na gęsty sos. Możesz go wzbogacić ziołami (koperek, szczypiorek) i udekorować jajkami na twardo, różowym pieprzem z zalewy i koprem.

Reklama

Sos beszamelowy

Można je podać polane delikatnym sosem beszamelowym zrobionym z łyżki masła, mąki i ok. 3/4 szklanki mleka. Doprawiony do smaku startą gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.

Sos cytrynowy

Sok i startą skórkę z 1 cytryny, 100 ml oliwy, garść natki pietruszki, sól, biały pieprz włóż do słoika i dobrze wymieszaj. Nasza rada: zamiast oliwy możesz użyć jogurtu i składniki zmiksować. Ozdób cytryną i natką.

Olivia
Więcej na temat:szparagi | sos | S.O.S. | sok | z | sosy

Zobacz również

  • Zapiekana cukinia

    Składniki na 8 porcji: 50 dag cukinii, 1 cebula, 3-4 młode marchewki, 1/2 pora, masło, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.