Reklama
  • Piątek, 1 lutego 2008 (10:52)

    Szparagi w beszamelu z szynką parmeńską

Zasmakuj w legendarnym sosie.

Zdjęcie

/MWMedia
/MWMedia

Składniki: dwa pęczki szparagów,
sól, cukier,
łyżka masła,
sok z jednej cytryny,
0,4 l mleka,
gałka muszkatołowa,
utarty ser i szynka, najlepiej parmeńska (opcjonalnie)

Przygotowanie szparagów

Reklama

Szparagi myjemy pod zimną wodą i obieramy. Najlepiej do tego wykorzystać nóż do warzyw (taki, jakim strugamy ziemniaki). Warzywa obieramy dokładnie od połowy w dół. Tak przygotowane szparagi wiążemy w dwa, trzy pęczki. Do garnka z wodą wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy łyżkę masła, sól i odrobinę cukru. Warzywa wrzucamy na dziesięć minut do gotującej się wody. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Szparagi wyjmujemy na sito i "hartujemy" lodem bądź zimną wodą. Końcówki odcinamy nożem.

Sos beszamelowy

Do garnka wrzucamy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się roztopi, dodajemy mąkę i mieszamy. Całość zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy. Na końcu przyprawiamy solą, cukrem i gałką muszkatołową. Szparagi układamy jeden przy drugim w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Warzywa zalewamy sosem beszamelowym. Można też dodać utarty ser i szynkę. Całość zapiekamy w temperaturze około 170 stopni. Potrawa jest gotowa wtedy, gdy jej wierzch lekko się zarumieni.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.