Reklama
  • Środa, 19 sierpnia 2015 (14:05)

    Superzdrowa faszerowana papryka

• 4 papryki • 250 g mięsa mielonego • 2 garści ryżu • 2 garści kaszy kuskus • cebula • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 łyżeczka suszonej mięty • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego • sól pieprz • ostra papryka.

• 35 minut • dla 4 osób • cena 15 zł

Reklama

Papryki umyj i wyjmij gniazda. Następnie przygotuj farsz, łącząc mięso mielone, ryż, kuskus, drobno pokrojoną cebulę, zioła, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Wlej pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i wypełnij farszem papryki.

Ułóż je w płaskim, szerokim garnku i zalej lekko osoloną wodą (rozpuść w niej łyżkę koncentratu pomidorowego). Gotuj ok. 30 minut.

Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszaj z odrobiną wody i dodaj rozgnieciony czosnek).

W Turcji do faszerowania używa się małych zielonych papryczek, które nie mają słodkiego posmaku – mięsiste żółte i czerwone trochę zmieniają smak potrawy. Można wtedy zwiększyć nieco ilość przypraw.

Show
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.