Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Strudel z czerwoną kapustą

Skład na 12 porcji: ● 1/2 główki czerwonej kapusty ● cebula ● ząbek czosnku ● jabłko ● olej ● 50 g rodzynek ● po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kminku i chili ● 200 g sera feta ● łyżeczka mąki kukurydzianej ● 50 g masła ● orzechy ziemne ● opakowanie ciasta francuskiego ● pieprz i sól

1. Kapustę myjemy i szatkujemy na cienkie paski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy kapustę, podlewamy wodą, wsypujemy rodzynki, goździki, kminek, chili, doprawiamy pieprzem i solą. Obieramy jabłko, kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty. Wszystko dusimy ok. 15 minut. Na koniec zagęszczamy mąką. Odstawiamy do ostudzenia.

2. Roztapiamy masło. Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie części. Do ostudzonej kapusty dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy. Farsz rozkładamy na cieście, zostawiając kawałek, który smarujemy masłem, zwijamy. Strudel układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

Górę smarujemy masłem i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Strudel kroimy na dwucentymetrowe kawałki i podajemy z różnymi sosami.

Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 22 g.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kotleciki: 2 brokuły • 2 łyżki mąki • olej Tempura: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki mąki pszennej • zimna woda gazowana Sos: serek śmietankowy z ziołami •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.