Reklama
  • Środa, 27 lutego 2013 (15:44)

    Seler w sezamie

Składniki (4 porcje): 1 duży seler, sól, 2 plastry gotowanej szynki, 15 dag sera pleśniowego, 2 jajka, 5 dag mąki, 12 dag sezamu, 8 łyżek oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 3 łyżki octu, pieprz, szczypta cukru, 10 dag roszponki, mąka.

Zdjęcie

/Hamburg RCFF
/Hamburg RCFF

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój na osiem plastrów. Włóż je do osolonego wrzątku i gotuj 15 min. Odłóż do wystudzenia.

Plasterki szynki przekrój na krzyż. Ser podziel na osiem plasterków. W każdym plastrze selera wytnij kieszonkę, włóż do niej ser i szynkę.

Reklama

Jajka roztrzep. Kotlety oprósz mąką, a potem zanurzaj w jajkach i obtocz w sezamie.

Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż kotlety i smaż po 3 minuty z każdej strony. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę. l Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej olej i ubij na jednolity sos.

Pomidory wymieszaj z cebulą i przygotowanym sosem. Kotlety z selera podawaj z roszponką polaną pomidorowym winegretem.

Czas przygotowania: 45 minut 660 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:seler | jaja | cebula

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże twarde pomidory, 15 dag szynki wieprzowej, masło, 1 ząbek czosnku, 4 jajka przepiórcze, gałązki świeżych ziół (majeranek, tymianek), sól, świeżo mielony pieprz, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.