-
Środa, 27 lutego 2013 (15:44)
Seler w sezamie
Składniki (4 porcje): 1 duży seler, sól, 2 plastry gotowanej szynki, 15 dag sera pleśniowego, 2 jajka, 5 dag mąki, 12 dag sezamu, 8 łyżek oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 3 łyżki octu, pieprz, szczypta cukru, 10 dag roszponki, mąka.
Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój na osiem plastrów. Włóż je do osolonego wrzątku i gotuj 15 min. Odłóż do wystudzenia.
Plasterki szynki przekrój na krzyż. Ser podziel na osiem plasterków. W każdym plastrze selera wytnij kieszonkę, włóż do niej ser i szynkę.
Jajka roztrzep. Kotlety oprósz mąką, a potem zanurzaj w jajkach i obtocz w sezamie.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż kotlety i smaż po 3 minuty z każdej strony. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę. l Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej olej i ubij na jednolity sos.
Pomidory wymieszaj z cebulą i przygotowanym sosem. Kotlety z selera podawaj z roszponką polaną pomidorowym winegretem.
Czas przygotowania: 45 minut 660 kcal/1 porcja

Czytaj również
Zobacz również
-
4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej
Twój komentarz może być pierwszy