Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Rzodkiewka w sosie ziołowym

Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier.

1 Rzodkiewki opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij korzonki i nasady ogonków. Pokrój warzywa w plasterki. Jeśli rzodkiewka nieco przywiędła, umieść ją po oczyszczeniu na kilkanaście minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu odzyska jędrność.

2 Trybulę lub natkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekaj. Opłucz, osusz i poszatkuj młody szczypiorek.

Reklama

3 Śmietanę wymieszaj dokładnie z majonezem. Dodaj posiekane zioła. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz małą szczyptą cukru. Rzodkiewki umieść w misce, połącz z sosem. Ozdób odłożonymi ziołami.

czas ok. 10 min; porcja – 120 kcal, cena 2 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.