Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Ryż z warzywami

Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu (białego lub brązowego), 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię „po włosku”, 15 dag pomidorków cherry, 3 łyżki oliwy, 250 ml mleka 3,2 proc., 20 dag sera topionego z ziołami, świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa.

Reklama

1. Ryż ugotować na sypko, zostawić pod przykryciem, by nie wystygł. W niedużym rondlu podgrzać mleko, dodać serek topiony, zamieszać.

2. Gdy ser się rozpuści, sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Mrożone warzywa wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć ok. 5 minut. Dodać połówki umytych pomidorków, przesmażyć razem, doprawić ziołami i przyprawami.

4. Warzywa rozłożyć na ugotowanym ryżu, polać sosem.

Nasza rada

Zawartość kociołka posyp tartym parmezanem (albo zwykłym żółtym serem) i na kilka minut wstaw do gorącego piekarnika.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 10 dag ryżu do risotto, 30 dag buraków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 500 ml bulionu jarzynowego, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.