Reklama
  • Poniedziałek, 29 lutego 2016 (13:06)

    Ryż z soczewicą z patelni

Składniki na 6 porcji: • szklanka zielonej soczewicy • paczka ryżu parabolicznego • 2 cebule • pieprz kolorowy • sól • szczypta cynamonu • łyżka oleju kokosowego • garść rodzynek sułtańskich.

1. Ryż paraboliczny ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Reklama

2. Soczewicę przepłucz, zalej letnią wodą i odstaw na minimum godzinę. Następnie przecedź ją, wrzuć do garnka i gotuj około 40 minut. Pod koniec dopraw łyżeczką soli.

3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na roztopionym oleju kokosowym.

4. Po chwili dorzuć namoczone wcześniej rodzynki sułtańskie. Posyp je szczyptą cynamonu. Dołóż także ugotowany wcześniej ryż oraz miękką soczewicę.

5. Dopraw potrawę solą oraz pieprzem i wymieszaj. Podawaj na gorąco.

Czas: 60 min, 1 porcja = 260 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:z | ryż

Zobacz również

  • 6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.