Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (08:05)

    Ryż z pieczarkami w cukinii

Składniki dla 4 osób: 4 okrągłe cukinie • 20 dag ryżu • 50 dag pieczarek • czerwona papryka • 2 cebule • 20 dag sera parmezan • łyżka masła klarowanego • pół łyżeczki słodkiej papryki • natka pietruszki • sól • pieprz.

1 Cukinie umyj, zetnij górę, małą łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Pieczarki obierz, umyj. Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Paprykę umyj, pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki, całość pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij pokrojone w kostkę cebule.

Dodaj pokrojone pieczarki, smaż, aż z pieczarek wyparuje większość wody. Dodaj paprykę, smaż chwilę, mieszając. Dodaj ugotowany ryż, całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę.

Reklama

2 Piekarnik rozgrzej do 180°C. Łyżką nakładaj farsz do wydrążonych cukinii, lekko go upychając. Wierzch każdej cukinii posyp startym parmezanem. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem. Piecz przez 30 minut.

Gotowe dekoruj listkami natki pietruszki. Możesz je podać jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:cukinie | piekarnik | As | ryż | z | danie | pieczarki | cukinia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wieprzowiny, 2 cebule, po 3 czerwone i żółte papryki, po 1 puszce ciecierzycy i krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.