Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:05)

    Rumiane cząstki dyni na sałatce

Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni, 20 dag ryżu, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 łyżeczka + szczypta cukru, 2–3 łyżki oliwy, 2 dymki, 1 mała cebulka, 3 łyżki klarowanego masła, 1 łyżka pestek dyni, 4 łyżki octu balsamicznego, 3-4 gałązki estragonu, 4 łyżeczki oleju z dyni, sól, mielony czarny pieprz.

1 Ryż opłucz na sitku, przesyp do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, osącz. Dynię oczyść, pokrój na spore cząstki. Ułóż na blasze z piekarnika. Wymieszaj oliwę z łyżeczką cukru i łyżeczką soli. Skrop tym dynię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 25 minut.

2 Fasolę osącz na sitku. Dymki oczyść, drobno pokrój. Cebulkę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Podsmaż na nim ryż. Dodaj dymki oraz cebulkę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Potem dodaj fasolę oraz pestki dyni. Wlej ocet balsamiczny. Ew. ponownie przypraw solą i pieprzem.

Reklama

3 Estragon opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj z sałatką ryżową. Upieczone cząstki dyni skrop olejem dyniowym. Podawaj z sałatką.

Przygotowanie ok. 45 minut, 1 porcja ok. 450 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:estragon

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.