Reklama
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Rolada ziemniaczana z chlebem

Składniki● 4-5 ugotowanych ziemniaków ●cebula średniej wielkości ●2 surowe jajka ●10-15 dag startego żółtego sera (najlepiej nieco ostrego smaku) ● 2 łyżki mąki ●3 łyżki bułki tartej ●3 kromki chleba tostowego ●masło ●sól, pieprz, papryka w proszku (możesz dodać także ulubione zioła, np. rozmaryn); jako dodatek: ●sos, np. pieczarkowy lub pieczeniowy.

Ugotowane ziemniaki utłucz, zmiel lub zmiksuj. Dodaj do nich posiekaną cebulę (możesz ją także zmiksować). Do ziemniaków z cebulą dołóż starty żółty ser (2 łyżki odłóż), mąkę, wbij jajko. Wymieszaj dokładnie razem. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku, po czym ponownie wymieszaj.

Reklama

Kromki chleba tostowego pokrój w paski, a następnie usmaż je na złoto (możesz to zrobić na suchej patelni lub obsmażyć na odrobinie masła).

Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp go z wierzchu bułką tartą, nałóż na niego paski podpieczonego chleba.

Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj drugim surowym jajkiem (roztrzepanym), posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Gotową roladę pokrój w grube plastry i nałóż na talerze. Podawaj na ciepło z sosem. Jeśli rolada nie zostanie zjedzona w całości, można podać ją też na zimno, np. z majonezem, ketchupem.

Do rolady pasuje też to, co „znajdziesz” w lodówce: wędlina, różne warzywa, pieczarki...

Świat kobiety
Więcej na temat:rolada | Ca | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg białej fasoli • 4 łyżki oliwy • cebula • 3 ząbki czosnku • 2 marchewki • 2 łodygi selera naciowego • pół l passaty pomidorowej • litr wywaru warzywnego • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.