Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:06)

    Rolada ziemniaczana nadziewana szpinakiem

Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 25 dag wędzonego boczku, 30 dag szpinaku, 3 ząbki czosnku, 35 dag mąki, 1 jajko, olej, sól, pieprz, prażona cebulka.

czas ok. 80 min; porcja – 380 kcal, cena 1,50 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Odcedź, obierz. Obraną cebulę poszatkuj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, a potem cebulę. Smaż razem kilka minut.

2 Szpinak przebierz, opłucz. Wrzuć na osobną patelnię z łyżką oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek. Duś, mieszając, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.

3 Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z mą- ką, szczyptą soli i jajkiem. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek. Rozłóż na nim boczek i szpinak, zwiń roladę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj 25 minut. Usuń folię. Pokrój roladę, posyp cebulką.

Prażona cebulka

Poszatkuj 4 cebule, oprósz sporą szczyptą soli i odstaw na godzinę. Po tym czasie wymieszaj cebulę z 5-6 łyżkami mąki. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, mieszając, na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

Świat kobiety
Więcej na temat:rolada | szpinak | szpinak | ziemniaki | pra

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● ok. 1 kg równych młodych ziemniaków ● 500 g wędzonego schabu ● 300 ml mleka ● 200 ml śmietany ● 50 g sera gouda ● łyżka mąki kukurydzianej ● łyżeczka suszonego majeranku ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.