Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Rolada marchewkowa

Składniki na 6 porcji: zakupy podstawowe: 50 dag marchewki, 4 jajka, 5 dag masła, 1 łyżka ostrej musztardy, 15 dag twarogu, 2 łyżki śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, 5–6 rzodkiewek PRZYPRAWY: 1 łyżka cukru, szczypta chili, pieprz, sól

Reklama

1 Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych otworkach. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję marchewkę, cukier oraz pieprz, chili i sól do smaku. Duszę 10 min, dodając pod koniec musztardę. Studzę.

Wbijam żółtka, mieszam. Białka ubijam ze szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami mieszam z masą marchewkową.

2 Ciasto rozsmarowuję w formie (o wym. 23/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 20 min w temp. 180 st. Jeszcze gorący placek przekładam na lnianą ściereczkę. Przykrywam drugą ściereczką i po 2 minutach zdejmuję papier.

3 Twaróg miksuję ze śmietaną. Rzodkiewki oczyszczam, ścieram na tarce. Szczypiorek płuczę, osuszam, drobno siekam. Oba składniki dodaję do twarogu. Masę przyprawiam solą i pieprzem, mieszam. Smaruję nią zimne ciasto marchewkowe, delikatnie zwijam roladę. Owijam ją w papier i chłodzę w lodówce.

Teresa Skotnicka z Gozdowa

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rolada | przyprawy | ciasto | tar

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.