Reklama
  • Poniedziałek, 1 lutego 2010 (04:31)

    Rogaliki ziemniaczane

Z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Rogaliki ziemniaczane /Smacznego
Rogaliki ziemniaczane
/Smacznego
Składniki:

- 0,3 kg ziemniaków,
- 15 dag masła,
- 35 dag mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka ziarna sezamowego,
- 15 dag mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag fety,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 20 sztuk.

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 3 bataty, oliwa , 20 dag pokrojonego wędzonego boczku, 3 jajka, posiekana natka pietruszki, pieprz, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.