Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Ratatuj z makaronem

Składniki na 4 porcje: 1 ząbek czosnku, rozmaryn, po 1 czerwonej i żółtej papryce, sól, pieprz, 2 małe cukinie, pół bakłażana, 30 dag pomidorów, 1 cebula, 30 dag makaronu, tymianek, 2 łyżki koncentratu pomid., olej, 150 ml bulionu, mozzarella.

1 Czosnek obierz, posiekaj. Papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w paski lub w kostkę.

2 Wyszoruj starannie cukinie oraz pół bakłażana. Odetnij końcówki, miąższ pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na połówki. Poszatkuj obraną cebulę.

Reklama

3 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz pokrojone papryki, smaż 2-3 minuty. Dodaj cukinię, bakłażan, czosnek oraz pomidory. Warzywa oprósz solą i pieprzem, duś 1-2 minuty. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i bulionem. Duś jeszcze 4 minuty.

4 Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Mozzarellę pokrój w plasterki. Otrzyj z gałązek rozmaryn i tymianek.

Warzywny ratatuj połącz z makaronem i ziołami. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż 15 dag mozzarelli. Zapiekaj 20-25 min w 180 st.

czas ok. 60 min; porcja – 400 kcal, cena 4,50 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | Ratatuj | Ratatuj | czosnek | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: po 1 czerwonej i żółtej papryce, 70 dag twardych pomidorów, 2 cebule, 2 cukinie, 1 mały bakłażan, 4 ząbki czosnku,150 ml bulionu warzywnego, oliwa extra virgin, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.