Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Racuchy warzywne

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 średnia marchewka, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, kawałek czerwonej papryki, 15-20 dag sera feta, po kilka gałązek natki pietruszki i bazylii, sól, pieprz, olej do smażenia.

Ziemniaki oraz marchewkę obierz, gotuj osobno w posolonej wodzie ok. 20 minut. Marchewkę przestudź, a ziemniaki odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Natkę oraz bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Marchewkę grubo zetrzyj. Paprykę pokrój w kosteczkę.

Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem, obiema mąkami, papryką i marchewką. Dodaj pokruszoną fetę. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp zioła, wymieszaj.

Reklama

Z przygotowanego ciasta uformuj grubsze owalne racuchy. Kładź je na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie zajmie to ok. 15 minut).

Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z sosem jogurtowo-ziołowym.

Naj

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.