Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:56)

    Pyzy ziemniaczane po polsku - w 50 minut

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Pyzy ziemniaczane po polsku /Smacznego
Pyzy ziemniaczane po polsku
/Smacznego

Składniki na 4-6 porcji:

- 1,5 kg ziemniaków,
- 15 dag wędzonego boczku lub słoniny,
- 10 dag cebuli, łyżka oleju, sól do smaku

Reklama

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Do posolonego wrzątku włóż około 1/3 ziemniaków, ugotuj. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. 2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlej sok z wierzchu. 3. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól. Z masy formuj nieduże kule lub łezki i kładź je na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 4. Boczek pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę. Oba składniki wysmaż na oleju. Gotowe pyzy odcedź. Przelej zimną wodą. Okraś tłuszczykiem i podawaj.
Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 420 kcal.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag białych szparagów, 10 plastrów szynki, 200 ml śmietany 30 proc., 10 dag utartej mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 2 żółtka, sól morska, biały pieprz, cukier, liście natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.