Reklama
  • Czwartek, 7 listopada 2013 (11:05)

    Pyszne przepisy na dania z dyni

Nie tylko pięknie wygląda, ale szybko syci i ma mało kalorii. Jest zdrowa: dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten, potas, cynk, kwas foliowy oraz lecytynę.

Z jej miąższu wyczarujesz pyszną zupę, racuchy, farsz do naleśników i ciasta. Z pestek robi się olej, ale najczęściej dodajemy je do bułek, ciastek i sałatek.

Reklama

Do zupy dyniowo-paprykowej z fetą pieczemy w piekarniku kawałki wydrążonej dyni i papryki przez 60 minut. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę z 2 łyżkami tymianku. Po ostudzeniu wszystkie składniki miksujemy, dolewając bulion rosołowy i odrobinę oliwy. Przelewamy masę i gotujemy, przyprawiając. Podajemy z kostkami sera feta.

W innej wersji tej zupy paprykę zastępujemy pomidorami. Nie pieczemy ich, ale parzymy i obieramy ze skórki, a potem kroimy. Za to razem z dynią wsadzamy do pieca przekrojoną na pół główkę czosnku. Po upieczeniu smażymy na maśle wyłuskany czosnek, miąższ dyni i pomidory. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i odrobinę bulionu. Doprawiamy, gotujemy i miksujemy zupę.

Dynię dodaje się też do klusek wszelkiego rodzaju. Gnocchi z pieczonej dyni są szybkie w przygotowaniu. Dynię pieczemy, ziemniaki gotujemy. Łączymy miąższ tych warzyw z prasowanym czosnkiem, mąką, jajkami. Wyrabiamy ciasto i dwiema łyżkami wycinamy kluski. Ugotowane podajemy z masłem czosnkowym i parmezanem.

Dynia pasuje też do mięsa, np. do gulaszu. Zamarynowaną wołowinę obsmaż, a potem duś wraz z cebulą, kawałkami pieczarek i dyni. Przypraw śmietaną i natką.

Ważne info

Zimowe odmiany dyni przechowujemy w temperaturze poniżej 12º C, ok. 6 miesięcy. Po przekrojeniu dyni trzeba ją zjeść w ciągu 3 dni (kawałki dyni można też mrozić).

Surowy miąższ jest wodnisty i pozbawiony smaku. Można go dodać do ciasta na kluski, zyskają pomarańczowy kolor. Z dyni robimy piure, które dodaje się do innych dań.

Wystarczy pokroić ją na kawałki i w skorupce piec przez godzinę w temperaturze 200º C. Potem łyżką wybrać miąższ ze skorupy, odcisnąć z wody i zmiksować.

Na żywo
Więcej na temat:dynia | Nie | przepisy na dania z dynią | z | Dania | przepisy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 2 średnie kabaczki, czerwona papryka, duża cebula, 20-30 dag wędliny, 1/2 kg pomidorów, papryka w proszku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.