Reklama
  • Wtorek, 2 czerwca 2015 (15:05)

    Pyszne dania ze szpinakiem

Dodaje energii i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Usprawnia układ trawienny, obniża cholesterol, dobrze działa na serce i zapobiega nowotworom.

Szpinak sprawdza się rewelacyjnie w sałatkach, na kanapkach, w przekąskach, daniach głównych, a nawet deserach. Zatem makarony ze szpinakiem, pierożki, naleśniki, placki, omlety, tarty, ciasto francuskie i zupa ze szpinakiem, to dania, których należy spróbować.

Kotleciki ze szpinakiem

Reklama

W rondlu roztop masło i włóż do niego zamrożony szpinak. Poczekaj, aż się rozmrozi, od czasu do czasu mieszając. Następnie wciąż gotując czekaj, aż odparuje woda. Gdy to nastąpi, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-2 łyżki oleju i dopraw gałką muszkatołową. Całość wymieszaj i jeszcze chwilkę gotuj, po czym odstaw do ostygnięcia.

Mięso mielone (500 g) włóż do sporej miski, wbij jajko i dodaj przestudzony szpinak oraz płatki owsiane (pół szklanki). Dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj i jeżeli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Formuj z niej małe kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju.

Z makaronem

Spaghetti albo tagliatelle ugotuj według instrukcji. Przykryj, by makaron pozostał ciepły. Mrożony szpinak duś przez kilka minut, a gdy woda odparuje dodaj plasterki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Duś jeszcze kilka minut i zdejmij z ognia. Dodaj szpinak do makaronu, wymieszaj i posyp parmezanem.

W sklepach dostępny jest szpinak świeży, jak i mrożony, posiekany lub w całości. Możesz go też uprawiać we własnym ogródku. Ma łagodny, lekko gorzki smak.

Młode i małe liście szpinaku świetnie sprawdzają się na surowo w sałatkach. Są chrupkie i bardziej wyraziste w smaku niż sałata. Wystarczy je przed podaniem doprawić sosem na bazie oliwy z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną czosnku.

Szpinak umyj, osusz, oderwij twarde łodyżki i ułóż na talerzach. Dodaj awokado, mandarynkę, cebulę, orzeszki pinii i oliwki. Plasterki boczku podsmaż na rumiano na patelni, pokrój w poprzek na kawałki i dodaj do sałatki. Polej całość octem balsamicznym.

Na żywo
Więcej na temat:szpinak | szpinak | Kotleciki | spaghetti | mi | Dania

Zobacz również

  • Składniki: • kilogram mięsa mielonego z indyka • 3 duże marchewki • 10 czarnych oliwek • jajko • łyżka mielonego lnu • sól • pieprz • olej • bułka tarta. Sos: • 2 szkl. przecieru pomidorowego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.