Reklama
  • Piątek, 18 października 2013 (11:05)

    Pyszne dania z ziemniaków

Z poczciwego ziemniaka wyczarujesz wiele naprawdę smacznych, ciekawych dań.

Piecz go w całości i serwuj z masłem oraz żółtym serem. Smaż, podawaj w sałatce.

Reklama

Znudziły Ci się gotowane ziemniaki? Może przygotujesz zapiekankę ziemniaczano-serową? Surowe ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż je plastrami żółtego sera. Ubij kwaśną śmietanę z roztrzepanym jajkiem i przed włożeniem ziemniaków do pieca zalej wszystko powstałym kremem. Piecz 40 minut.

Trochę więcej wysiłku wymaga przygotowanie ziemniaczanych muffinków, np. w tradycyjnej wersji z boczkiem. Najpierw zetrzyj ziemniaki na tarce, a cebulę i pokrojony boczek z kilkoma listkami czosnku podsmaż. Zawartość patelni wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj 2 jaja, odrobinę mąki, majeranek, sól i pieprz. Masę przełóż do foremek na babeczki i piecz około 50 minut. Podawaj z sałatkami lub tylko z kefirem.

Z nadzieniem

Wielkie ziemniaki wyszoruj i podgotuj na półtwardo. Przekrój je na pół i łyżeczką wydrąż trochę miąższu. Farsz zrób z pokrojonych pomidorów, pieczarek, papryki, cukinii.

Przypraw, a na koniec wrzuć szczypior i pietruszkę. Farsz ułóż w połówkach ziemniaków, na wierzch połóż mozzarellę.

Piecz 20 minut w temperaturze 180° C. s°stopni.

Na żywo
Więcej na temat:z | farsz | Dania

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty, 2 pęczki młodej marchewki, 8 cieniutkich plasterków chudego wędzonego boczku , 2 dymki ze szczypiorkiem, 1 pęczek natki pietruszki, 200 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.