Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (10:05)

    Pyszne dania z selerem

Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście. Czy to prawda? Nie wiadomo. Z pewnością natomiast warzywo to przynosi swoim fanom zdrowie oraz urodę.

Niepowtarzalny, korzenny aromat bulwy selera sprawia, że jest on popularnym składnikiem surówek i sałatek jarzynowych oraz włoszczyzny. Ale to nie wszystko.

Do Polski seler trafił dzięki ogrodnikom królowej Bony. Sławę na całym świecie przyniosły mu jego dobroczynne właściwości oraz opinia silnego afrodyzjaka.

W kremowej zupie

Reklama

Seler korzeniowy obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój na małe kawałki. Ziemniak obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.

Gdy lekko się zeszkli, dołóż oba rodzaje selera i podsmaż wszystko przez kilka minut.

Przełóż zawartość patelni do gorącego bulionu i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia, wystudź i zmiksuj w blenderze. Przelej do garnka i zagotuj, stopniowo dodając śmietanę i wciąż mieszając.

Na koniec dopraw zupę przyprawami. Przed podaniem udekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj z grzankami.

Pyszne kotleciki

Seler umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry (grubsze możesz na początku ugotować na parze, by zmiękły). Każdy plaster selera maczaj w zmąconym jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z suszoną cebulką, solą i słodką papryką w proszku.

Kotleciki smaż z obu stron, lekko je dociskając do dna patelni. Podawaj posypane natką, z gotowanymi warzywami.

Pasztet z selera

Warzywo dokładnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa przełóż do garnka, zalej szklanką wrzątku i duś ok. 20 minut. W razie potrzeby odlej nadmiar wody. Po tym czasie odstaw warzywa do ostygnięcia.

Następnie seler, cebulę i czosnek wymieszaj z bułką tartą, żółtkami ( 2-3 ), pianą z ubitych białek i z przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Masę przełóż do aluminiowej formy. Pasztet piecz przez godzinę lub do momentu zrumienienia w 180 °C.

Na żywo
Więcej na temat:seler | z | Nie | pasztet | Kotleciki | bony | Dania

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, sól, 1 czerwona papryka, 2 żółte papryki, kawałek ostrej papryczki, 4 parówki, 1/2 kg pomidorów, czosnek, 0,5 l rosołu, 1/2 puszki kukurydzy, mielona papryka, zioła, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.