Reklama
  • Czwartek, 1 sierpnia 2013 (08:01)

    Pyszne dania z cukinii

Przez lata królowała na polskich stołach najczęściej w wersji leczo, tymczasem przepisów na dania z tym warzywem jest mnóstwo.

Cukinia jest wszechstronna. Dobrze smakuje smażona, duszona, gotowana, a nawet w wersji na surowo. Robi furorę ze względu na niskokaloryczność.

Reklama

Nazywana bywa kabaczkiem, pochodzi z Włoch i jest odmianą dyni. Podobno najlepsze okazy to te mające około 25 cm, czyli dojrzałe. Cukinia odkwasza organizm i poprawia przemianę materii.

Proste menu

Podsmażona, jest częstym składnikiem sałatek i marynat, ale jeśli chcesz zjeść ją na szybko, podsmaż ją na patelni grillowej. Wcześniej posyp ją ziołami, zwłaszcza tymiankiem, wegetą i czosnkiem. Lekko podpieczoną posmaruj serem bryndza.

Zamiast mielonego

Grecy przyrządzają z cukinii bezmięsne kotlety mielone, może też spróbujesz? Zetrzyj cukinię na grubej tarce i odciśnij sok. Dodaj pokruszoną fetę, dwie łyżki ouzo, ząbek czosnku, dymkę razem ze szczypiorkiem, jaja, garść posiekanych ziół (mięta, koper, natka), mąkę i tartą bułkę. Przypraw solą i pieprzem.

Wymieszaj składniki i ulep z nich kulki. Smaż je na złoty kolor, a po wyjęciu odsącz. Podawaj z sosem jogurtowym z czosnkiem, koprem i oliwą.

Pożywne pierwsze danie

Smaczna i lekka jest też zupa krem z cukinii i awokado. Potrzebne Ci będą cebula, starty imbir, czosnek, bulion, sok z cytryny i posiekana pietruszka.

Cebulę podsmaż z imbirem i czosnkiem, dolej bulion i cienko pokrojoną na plastry cukinię. Przypraw, dodaj pokrojone awokado. Zmiksuj na gładki krem.

W wersji na słodko

Z cukinii, podobnie jak z marchewki, możesz zrobić pyszne w smaku ciasto. Potrzebujesz do niego: mąkę, cukier, jaja, startą na tarce o grubych oczkach cukinię.

Poza tym olej, proszek do pieczenia, cynamon, dżem z czarnej porzeczki i jabłka pokrojone w kostkę. Najpierw jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę, po kolei dodawaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.

Na końcu dodaj cukinię i jabłka, a następnie wylej masę do foremki i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

Na żywo
Więcej na temat:cukinia | z | Dania | Grecy | danie

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.