Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Pyszne dania z burakiem

✣ POLECAM KREM!

Reklama

Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera.

✣ DO DUSZONYCH MIĘS I KACZKI pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni.

Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują dzięki niej wykwintny smak.

✣ ZASMAŻANE BURACZKI można zastąpić purée z buraków. Piekę je w całości przez 30-40 minut, zawinięte z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Potem przecieram przez sito i podgrzewam z odrobiną masła ziołowego.

✣ PYSZNĄ ZAPIEKANKĘ zrobimy ze startych surowych buraków i ziemniaków (w równych proporcjach) oraz cebuli. Odciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy odrobinę mąki pszennej oraz ziemniaczanej, jajka i przyprawy. Zapiekamy z kozim serem. Można jeść ją samą albo jako dodatek do mięsa.

✣ PASUJĄ TEŻ DO DESERÓW

Prostym sposobem jest dodanie odrobiny soku z buraków do połowy ciasta na biszkopt. Wlewając do formy, mieszamy delikatnie obie części. Wyjdzie fajny marmurek.

Michał Kuter właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mąki, 3 łyżki masła, 4 łyżki wody, 3/4 szklanki śmietany, 3 jajka, 2 upieczone bataty, sól, pieprz, zioła, orzechy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.