Reklama
  • Wtorek, 23 lutego 2016 (13:05)

    Pyszne dania z burakiem

✣ POLECAM KREM!

Reklama

Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera.

✣ DO DUSZONYCH MIĘS I KACZKI pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni.

Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują dzięki niej wykwintny smak.

✣ ZASMAŻANE BURACZKI można zastąpić purée z buraków. Piekę je w całości przez 30-40 minut, zawinięte z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Potem przecieram przez sito i podgrzewam z odrobiną masła ziołowego.

✣ PYSZNĄ ZAPIEKANKĘ zrobimy ze startych surowych buraków i ziemniaków (w równych proporcjach) oraz cebuli. Odciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy odrobinę mąki pszennej oraz ziemniaczanej, jajka i przyprawy. Zapiekamy z kozim serem. Można jeść ją samą albo jako dodatek do mięsa.

✣ PASUJĄ TEŻ DO DESERÓW

Prostym sposobem jest dodanie odrobiny soku z buraków do połowy ciasta na biszkopt. Wlewając do formy, mieszamy delikatnie obie części. Wyjdzie fajny marmurek.

Michał Kuter właściciel i szef kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu

Olivia
Więcej na temat:krem | kuter | Dania | buraki

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.