Reklama
  • Piątek, 30 sierpnia 2013 (09:05)

    Pyszne dania z botwinką

Młode pędy buraka ćwikłowego są niskokaloryczne, zawierają witaminy z grupy B i PP oraz są doskonałym źródłem błonnika.

Choć botwina jest głównie zjadana w zupie, warto ją też dodawać do zapiekanek, sałatek i duszonych warzyw. Nadaje im miły smak i ładny różowy kolor

Reklama

Najlepsza jest od maja do sierpnia. Im mniejsze listki, tym botwina jest smaczniejsza. Zjadajmy jej latem jak najwięcej.

Zapiekanka ryżowa

Gotujemy we wrzącej wodzie ryż przez 15 minut. Odlewamy wodę. W tym czasie wrzucamy do wrzątku pokrojoną botwinę i gotujemy przez 4 minuty, odcedzamy na sicie i hartujemy strumieniem zimnej wody.

Odciskamy wodę i mieszamy ryż z botwiną i startym serem typu gruyere. Dodajemy tymianek oraz sól i pieprz.

Dietetyczna zupa warzywna

Wrzucamy na patelnię z oliwą pokrojonego pora i cebulę, a kiedy się zeszklą, przekładamy je do rondla, dodajemy marchew i czosnek, koper, pietruszkę oraz szynkę parmeńską w plastrach. Smażymy przez pięć minut, wrzucamy pokrojoną botwinę i przekrojone na pół pomidorki cherry.

Wlewamy bulion warzywny i odrobinę chili. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Prosty chłodnik

Kroimy w paski botwinkę, w plastry rzodkiewkę, ogórki, siekamy drobno koper, dymkę i zieloną pietruszkę. Warzywa zalewamy jogurtem lub kefirem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Trzymamy w lodówce przez noc, aż puszczą sok. Dla chętnych przed podaniem możemy wkroić odrobinę słodkiej cebuli, dodać nieco kwasu lub koncentratu buraczanego.

Botwina na surowo sałatce

Botwinę w sałatkach bardzo często łączy się z rukolą lub sałatą masłową. Szybkie rozwiązanie do dań z mięsa lub do bagietki to botwina z rukolą, fetą, kukurydzą i szynką parmeńską.

Do tego sos, klasyczny vinegret: oliwa, sok z cytryny, musztarda, ocet balsamiczny, cukier, sól, zielony pieprz.

Liście botwiny dobrze komponują się też z kozim serem i malinami. Sałatkę polewamy sokiem z rozgniecionych malin z dodatkiem miodu, octu balsamicznego, musztardy i oliwy z oliwek.

Na żywo
Więcej na temat:z | PP | PP | Dania | zapiekanka | najlepsza | Li

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg różnokolorowej marchewki, 25 dag piersi kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, olej, 15 dag groszku cukrowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.