Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Puszyste placuszki z ziemniaków

Podstawowe składniki: 60 dag ugotowanych całych ziemniaków, 10 dag wędzonego żółtego sera, cebula, 4 jajka, szklanka mleka, mąka do zagęszczenia, garść tymianku (może być suszony), pieprz, olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie 30 minut • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis dla 4-6 osób

1. Ziemniaki i żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę na złocisty kolor.

3. W misce roztrzep jajka, dolej mleko, wymieszaj i dosyp tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję jak na naleśniki Do ciasta dodaj starty ser, starte ziemniaki, przestudzoną cebulkę i tymianek. Dopraw do smaku pieprzem (uważaj z solą, bo wędzony ser bywa dość słony).

4. Rękami uformuj niewielkie placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.

Nasza rada

Pysznie są również w wersji z  czerwoną cebulą lub dymką i startymi pieczarkami, a także z drobno pokrojonym, podsmażonym wędzonym boczkiem.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Więcej na temat:puszyste | koszt | przepis | z | Placuszki | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1/2 kg pieczarek, 30 dag mięsa pieczonego (wieprzowina), 1 duża cebula, 20 dag wędliny, 1 puszka groszku zielonego, 1 czerwona papryka, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.