Reklama
  • Sobota, 6 października 2012

    Puree ziemniaczane na 9 sposobów - w 35 minut

Ziemniaki nie muszą być jedynie oklepanym dodatkiem do drugiego dania, ale prawdziwym arcydziełem stuki kulinarnej.

Zdjęcie

Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami /Smacznego
Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami
/Smacznego

Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Oliwki posiekać, ser pokruszyć. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, ser, mleko i oliwki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można dekorować oliwkami i fetą.

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 6 dużych papryk, 4 jaja, 20 dag pomidorków cherry, 20 dag szpinaku, 2 cebule, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.