Reklama
  • Piątek, 21 sierpnia 2015 (08:05)

    Przygotowanie bobu

Młody bób, ze skórką lub bez, wystarczy polać roztopionym masłem, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, i już mamy doskonałą przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Jeśli chodzi o połączenia smakowe, bób wyjątkowo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami (miętą, szałwią, oregano), cytryną, zielonymi liśćmi (szpinak, rukola), niezbyt ostrymi serami (feta, mozarella, kozi twarożek), czosnkiem, a także – uwaga mięsożercy – boczkiem i dojrzewającymi szynkami, jak włoska parmeńska lub hiszpańska serrano.

Reklama

Do takiej kompozycji idealnie pasuje kieliszek mocno schłodzonego białego wina.

Na żywo
Więcej na temat:bób

Zobacz również

  • 1/2 cebuli, pieprz, sól, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju, 6 średnich kolb... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.