Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (11:05)

    Przepisy na wykorzystanie warzyw z rosołu

Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno!

1. Pasta do kanapek

Z ugotowanej włoszczyzny można przygotować wspaniałą pastę do smarowania pieczywa! Warzywa wystarczy zblendować, doprawić do smaku np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, można ją zagęścić bułką tartą.

Reklama

2. Sałatka jarzynowa

Dzieci ją uwielbiają! A najlepiej smakuje zrobiona właśnie z warzyw wyjętych z rosołu. Do pokrojonych w kostkę marchewek, pietruszek i selera możesz dodać – zależnie od upodobań – np. groszek lub kukurydzę, jabłko, kiszony ogórek, jajka na twardo. Dopraw do smaku i połącz z lekkim majonezem lub jogurtem. Gotowe!

3. Galarety

Warzywa z bulionu wspaniale będą smakowały w galarecie! Możesz przygotować wersję bezmięsną lub dodać je do klasycznych „zimnych nóżek”, galarety z kurczakiem, indykiem, rybą czy wędliną.

4. Do sajgonek, roladek

Marchewki, pietruszki i seler z rosołu pokrój w słupki i zawiń np. w papier ryżowy, cienko pokrojoną wędlinę lub podłużne plastry cukinii. Tak przygotowane roladki będą zdrową przekąską.

5. Farsz do pierogów, pierożków, uszek...

Drobno posiekane warzywa z rosołu są świetnym nadzieniem do pierogów. Farsz można przyrządzić np. z samych doprawionych jarzyn lub z dodatkiem przesmażonych, posiekanych pieczarek z cebulą albo mielonego mięsa.

6. Frittata na śniadanie

Szybki, ciepły posiłek rano? Idealne będzie frittata z warzywami! To rodzaj omletu, do którego dodatki są wmieszane przed smażeniem. Roztrzep jajka, dodaj pokrojone warzywa (marchewki, pietruszki, seler, por z rosołu), wymieszaj, dopraw i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

7. W panierce

Ugotowane w całości warzywa – zwłaszcza marchewki, pietruszki czy kawałek selera – można opanierować w jajku i tartej bułce, sezamie, płatkach owsianych lub pokruszonych kukurydzianych i usmażyć. W chrupiącej, złocistej panierce warzywa będą smakowały rewelacyjnie. Możesz serwować je z ulubionym dipem.

8. Wytrawny torcik

Warzywa z rosołu pokrój lub zblenduj, połącz z dowolnym sosem (ewentualnie z innymi dodatkami). Masą możesz przełożyć cienko pokrojone pieczywo (kromki lub cały bochenek, zależnie od ilości warzyw). Taki wytrawny tort spodoba się wszystkim!

9. A może... fondue?

Pokrojone jarzyny, zanurzane w rozpuszczonym serze? Pycha! Po rosole warto pomyśleć o takim daniu.

10. Kotleciki lub placki

Wystarczy zmielić lub drobno posiekać wszystkie warzywa z bulionu, doprawić, uformować z nich kotleciki lub placki (można, ale nie trzeba panierować) i usmażyć lub upiec.

Świat kobiety
Więcej na temat:przepisy | z | na | szybki | dzieci | dania na ciepło

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● główka młodej kapusty ● puszka mleczka kokosowego ● 1,5 łyżeczki curry ● płaska łyżeczka startego imbiru ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● szczypta chili w proszku ● masło do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.