Reklama
  • Niedziela, 25 lutego 2007 (07:00)

    Przepisy na dania z cykorią

Jest warzywem, które ciągle nie jest popularne, co jest błędem, gdyż posiada duże walory odżywcze, a także... leczy.

Zdjęcie

Na stres, dobrą pamięć i uśmiech /MWMedia
Na stres, dobrą pamięć i uśmiech
/MWMedia

Cykorię od dawna stosuje się jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom. Spożywana przez karmiące matki, dzięki zawartości potasu, zwiększa wydzielanie mleka. Czym prędzej spróbujmy poniższe przepisy, może wtedy przekonamy się do tego warzywa.

Cykoria w sosie serowym

Składniki: 4 cykorie (po 15 dag), 20 dag pełnotłustego twarogu, 4 łyżki mleka, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, kilka kropli sosu tabasco.
Przygotowanie
Cykorię przepołowić wzdłuż. Połówki dokładnie wymyć pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Starannie wykroić głąb. Ser utrzeć z mlekiem na gładką masę. Cebulę i czosnek obrać, wypłukać, drobno posiekać. Natkę i szczypiorek dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać. Do sera dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz zieleninę. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco, delikatnie wymieszać. Cykorię podzielić na porcje i położyć na talerze, nałożyć na nią masę serową, przybrać natką pietruszki.

Cykoria w sosie winno-pomidorowym

Reklama

Składniki: 4 cykorie, 6 dag masła, 1 cebula, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 80 ml białego wina, 250 ml rosołu z drobiu (może być instant), 1 pomidor, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 plasterki szynki lub chudego boczku.
Przygotowanie
Cykorię przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wyciąć głąb. Osuszoną cykorię posypać solą, pieprzem i obsmażyć na maśle. Wlać sok z jednej cytryny i białe wino. Przez chwilę pogotować, aby płyn odparował. Cykorię zalać bulionem z drobiu, na wierzch położyć kilka płatków masła i dusić około 20 minut. Przygotować sos: 3 dag masła rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posypać cukrem, dodać obranego i pokrojonego z kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę szynkę, dusić. Na kilka minut przed końcem duszenia cykorii dodać sos, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z mandarynkami

Składniki: 4 małe cykorie, 3 mandarynki, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka octu winnego, sok z 1 mandarynki, skórka z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego, sól.
Przygotowanie
Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w niezbyt grube paski. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki i pokroić. Rozłożyć na kawałkach cykorii. Sok z mandarynki wymieszać z solą, pieprzem czarnym i białym, octem, dodać olej, wymieszać. Sosem polać cykorię, wymieszać. Pomarańczę sparzyć we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić w cieniutkie paseczki, przybrać nimi sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Sałatka może być doskonałym dodatkiem do wątróbki, polędwicy, sznycla czy steku wołowego.

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: • kilogram mięsa mielonego z indyka • 3 duże marchewki • 10 czarnych oliwek • jajko • łyżka mielonego lnu • sól • pieprz • olej • bułka tarta. Sos: • 2 szkl. przecieru pomidorowego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.