Reklama
  • Czwartek, 3 października 2013 (12:05)

    Przepis na pyszne placki ziemniaczane

Składniki: 1 kg surowych ziemniaków, cebula, jajko, łyżka śmietany, pieprz, sól, mąka pszenna, mąka ziemniaczana.

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wbij jajko, dodaj 2 łyżki śmietany. Wsyp łyżeczkę pieprzu, soli i wymieszaj. Dodaj około 3/4 szklanki pszennej mąki i 3 łyżki ziemniaczanej.

Reklama

Na patelni rozgrzej około pół szklanki oleju i usmaż placki z obu stron na złocisty kolor. Jeśli po usmażeniu placki ociekają tłuszczem, należy odsączyć je na papierowym ręczniku.

Jeśli usmażysz większą porcję placków, aby były chrupiące, trzymaj je w gorącym piekarniku.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (ok. 1,5 kg), 1 duży albo 2 mniejsze pory (biała część), 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony, 2 dymki, 4 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.