Reklama
  • Czwartek, 19 grudnia 2013 (11:05)

    Przepis na bigos idealny

Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.

Reklama

Bigos to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wiele smaków. W potrawie powinny znaleźć się różne gatunki mięsa pieczonego i wędzonego. Mięso (najlepiej z tłuszczykiem) pokrój i upiecz w 180 st. Wędzonkę zaś podsmaż na odrobinie smalcu.

Pierwszego dnia ugotuj kapustę z przyprawami i grubo startą włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka). Następnego dnia dodaj śliwki i grzyby. Dopiero w kolejnym dniu dołóż cebulę, wino, ew. przecier pomidorowy. Na samym końcu dodaj mięso i wędlinę.

Najlepsze dodatki do bigosu to: czerwone wytrawne wino (nadaje potrawie cierpki smak), ziarna jałowca, wędzone śliwki oraz suszone grzyby. Pamiętaj, by suszonych dodatków wcześniej nie moczyć. Powinny chłonąć sok z bigosu, a nie wodę.

Bigos, im starszy i częściej odgrzewany, tym lepszy. Pod warunkiem oczywiście, że go nie przypalimy. Dlatego przy każdym podgrzewaniu warto przełożyć potrawę do nowego garnka.

Posiekaną cebulę, nim dodasz do kapusty, zeszklij na maśle. Do bigosu wlej kieliszek śliwowicy – kapusta bardziej zmięknie. 35W bigosie lepiej smakują zioła suszone niż świeże. Mielonym pieprzem przypraw bigos na samym końcu, inaczej zgorzknieje. Uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona często jest dość słona.

Gotowy gorący bigos możesz przełożyć do słoików, natychmiast je zakręcić i ustawić do góry dnem. Jeśli chcesz natomiast potrawę zamrozić, dobrze ją ostudź, a następnie przełóż do plastikowych pojemników.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:bigos | przepis na bigos | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 2 małe główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 20 dag czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 400 ml bulionu warzywnego, 1 puszka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.