Reklama
  • Środa, 16 marca (08:05)

    Przekładaniec mięsno-kapuściany

Składniki na 6 porcji: 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag mielonego mięsa, np. wołowo-wieprzowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerstwa kajzerka, 2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka tymianku, 20 dag boczku w plastrach, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście oraz głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż ka pustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.

2. Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko oraz tymianek. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż połowę boczku oraz kilka liści kapusty. Na to wyłóż 1/3 mięsa. Na to następną warstwę liści kapusty oraz 1/3 mięsa.

Postępuj w ten spo sób aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą będą liście ka pusty. Posmaruj je olejem, ułóż na wierzchu plasterki pozostałego boczku. Piecz ok. 60 minut w tempe raturze 180°C.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 550 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.