Reklama
  • Niedziela, 15 listopada 2009 (17:39)

    Przecieraki ziemniaczane - w godzinę

Tzw. szare kluski ziemniaczane

Zdjęcie

Przecieraki ziemniaczane /Smacznego
Przecieraki ziemniaczane
/Smacznego

Składniki na 6-8 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 50 dag twarogu,
- 1 jajko, sól, pieprz,
- mąka pszenna (około 2 szklanek),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju lub masła

Reklama

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o grubym oczku. Dobrze odciśnij. Następnie zetrzyj twaróg, wymieszaj z ziemniakami. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby dało się łatwo zagnieść ciasto.
2. W dużym garnku ugotuj wodę, posól. łyżeczką z masy formuj kluski i kładź na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je łyżką cedzakową.
3. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Okraś gotowe przecieraki. Przecieraki po ugotowaniu można też dodatkowo posypać pokruszonym twarogiem i polać stopionym masłem bez cebulki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 300 kcal.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Żeberka najczęściej podajesz z pieczywem albo ziemniakami z wody? Danie zyska wykwintny charakter, gdy przyrządzisz do niego opiekane kartofelki w aromatycznych ziołach. Krok 1. Cieniutko... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.