Reklama
  • Piątek, 10 lipca 2015 (13:05)

    Potrawka z kurkami i ziemniakami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, 40 dag kurek (mogą być mrożone),1 op. rukoli, 4 łyżki oleju, 1 czubata łyżka masła, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, suszony tymianek, sól, mielony kolorowy pieprz

1. Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, ew. dodatkowo zeskrob skórkę. Oczyszczone ziemniaki pokrój wzdłuż na spore cząstki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Świeże kurki oczyść, mrożone grzyby – rozmroź i osącz na sitku.

Reklama

2. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć ziemniaki. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj kurki. Smaż dalej kolejne 5 minut. Potem podlej winem i bulionem. Przykryj i duś na małym płomieniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ziemniaki z kurkami przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i kolorowym pieprzem.

3. Rukolę oczyść, opłucz, listki dobrze osusz i wymieszaj ze składnikami z patelni. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do pieczonego drobiu lub wieprzowiny.

Naj
Więcej na temat:z | kurek | kurki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus, 2 pęczki zielonych szparagów, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 10 dag fety, 4 łyżki oliwy, sok z 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.