-
Czwartek, 4 czerwca 2015 (08:05)
Potrawka z kalafiora w śmietanie
Składniki na 4 porcje: • 2 małe kalafiory • 4 marchewki • 30 dag pieczarek • 2 białe cebule • pojedyncza pierś kurczaka • olej • pół paczki makaronu kolanka • pół szklanki wywaru drobiowego • mała śmietana 18% • sól kamienna • pieprz biały • pół pęczka koperku
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś kurczaka umyj, oczyść z błonek, po czym pokrój w cienkie paski.
3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i delikatnie oprósz solą. Po kilku minutach wrzuć ją na mocno rozgrzany olej. Kiedy się lekko zeszkli, dołóż mięso i usmaż je na złoto.
4. Marchewki obierz, umyj i potnij w plastry razem z wyszorowanymi pieczarkami. Kalafiory podziel na różyczki.
5. Przygotowane warzywa ugotuj w garnku na parze, dorzuć na patelnię, a następnie zalej bulionem i podduś przykryte pokrywą. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron.
6. Polej całość śmietaną wymieszaną z solą oraz pieprzem.
7. Gotowe danie rozłóż na talerze i udekoruj koperkiem.
Czas: 45 min. 1 porcja = 350 kcal.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier. więcej
Twój komentarz może być pierwszy