Reklama
  • Czwartek, 4 czerwca 2015 (08:05)

    Potrawka z kalafiora w śmietanie

Składniki na 4 porcje: • 2 małe kalafiory • 4 marchewki • 30 dag pieczarek • 2 białe cebule • pojedyncza pierś kurczaka • olej • pół paczki makaronu kolanka • pół szklanki wywaru drobiowego • mała śmietana 18% • sól kamienna • pieprz biały • pół pęczka koperku

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Reklama

2. Pierś kurczaka umyj, oczyść z błonek, po czym pokrój w cienkie paski.

3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i delikatnie oprósz solą. Po kilku minutach wrzuć ją na mocno rozgrzany olej. Kiedy się lekko zeszkli, dołóż mięso i usmaż je na złoto.

4. Marchewki obierz, umyj i potnij w plastry razem z wyszorowanymi pieczarkami. Kalafiory podziel na różyczki.

5. Przygotowane warzywa ugotuj w garnku na parze, dorzuć na patelnię, a następnie zalej bulionem i podduś przykryte pokrywą. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron.

6. Polej całość śmietaną wymieszaną z solą oraz pieprzem.

7. Gotowe danie rozłóż na talerze i udekoruj koperkiem.

Czas: 45 min. 1 porcja = 350 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:z | śmietana

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg białej fasoli • 4 łyżki oliwy • cebula • 3 ząbki czosnku • 2 marchewki • 2 łodygi selera naciowego • pół l passaty pomidorowej • litr wywaru warzywnego • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.