Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2008 (07:42)

    Postna kapusta z grzybami - w 45 minut

Świąteczne smaki.

Zdjęcie

Postna kapusta z grzybami /Smacznego
Postna kapusta z grzybami
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg kiszonej kapusty,
- 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków),
- 10 dag masła,
- sól, pieprz,
- po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe

Reklama

Przygotowanie:

1. Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Posiekać kiszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut bez przykrycia.
2. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z wywarem do kapusty, gotować razem, aż grzyby i kapusta będą miękkie.
3. Odparować nadmiar soku z kapusty. Następnie wlać do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Danie przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Podawać na gorąco.
Czas przygotowania: 45 minut
1 porcja: 140 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.