Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Pory zapiekane w szynce

Składniki na 8 sztuk: 4 pory, 8 plasterków szynki, 50 g masła czosnkowego lub ziołowego, 100 g tartego sera mozzarella, sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Z porów usuń wierzchnie liście, odetnij końce. Każdy przekrój na pół (a jeśli jest bardzo długi – na 3 części), opłucz pod bieżącą wodą, osusz. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć – posól. Włóż do niej pory, gotuj na średnim ogniu 6-8 minut. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz i wystudź.

Reklama

2. Żaroodporne naczynie posmaruj połową masła. Każdy por owiń plastrem szynki i ułóż w naczyniu. Posyp startym serem mozzarella oraz pozostałym masłem pokrojonym w wiórki. Całość oprósz pieprzem. Piecz około 20 minut w temperaturze. 180°C.

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag odsączonej kapusty kiszonej, 50 dag ziemniaków, 20 dag wędzonego łososia w plastrach, 200 ml kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.