Reklama
  • Czwartek, 9 lutego 2012 (00:00)

    Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżniczki - w 75 minut

Zapiekane puree w eleganckiej formie z każdego dania uczyni wykwintną propozycję.

Zdjęcie

Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżniczki /Smacznego
Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżniczki
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Dodać 3 żółtka i 5 łyżek mleka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka  i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Reklama


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal


Smacznego

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 400 g dyni Hokkaido bez pestek, 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, 5 łyżek pasty tahini, 6 łyżek soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz, wędzona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.