Reklama
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (08:05)

    Pomidory z zielonym farszem

Składniki na 6 porcji: • 6 dużych pomidorów • 20 dag mięsa mielonego drobiowego • 10 dag tłustego sera feta • 30 dag świeżego szpinaku • cebula • ząbek czosnku • szklanka ugotowanego ryżu • łyżka masła • sól • pieprz • gałka muszkatołowa w kawałku • cukier • oliwa.

1. Pomidory umyj, zetnij wierzchy, a środki wydrąż łyżeczką. Odzyskany miąższ zmiksuj z łyżeczką oliwy oraz szczyptą soli, pieprzu i cukru.

Reklama

2. Mięso mielone przesmaż na rozgrzanej patelni. Odłóż na później.

3. Szpinak przebierz, opłucz i drobno posiekaj. Przelej wrzątkiem, odsącz.

4. Na oliwie zeszklij najpierw poszatkowaną cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec dorzuć zblanszowany szpinak i ugotowany ryż. Całość wymieszaj ze startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

5. Na dnie wydrążonych pomidorów umieść mięso mielone. Nałóż na nie pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz szpinakowy farsz. Wierzch polej sosem pomidorowym i przykryj czapeczkami.

6. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut.

Kurier TV
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 2 małe główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 20 dag czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 400 ml bulionu warzywnego, 1 puszka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.