Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Pomidory nadziane kuskusem i fetą

Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory (najlepiej malinowe), 5 dag kuskusu, 1 cukinia, 2 cebule czerwone, 10 dag sera feta, 150 ml warzywnego bulionu, 1 łyżka oliwy czosnkowej, sól, pieprz czarny świeżo mielony oraz ziołowy, cukier, oregano, bazylia.

1. Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu wydrążyć, pokroić w kostkę.

2. Cebule oczyścić, posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię i pokrojony miąższ pomidorów. Doprawić przyprawami i ziołami, wymieszać z kuskusem i pokruszoną fetą.

Reklama

3. Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Nasza rada

Kuskus będzie mieć wyrazistszy smak, jeśli zalejesz go ­bulionem warzywnym. Musi być niemal wrzący, żeby kuskus się udał.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 30 dag cukinii, 10 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 500 ml bulionu, 250 ml białego wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.