Reklama
  • Poniedziałek, 7 października 2013 (09:05)

    Pomidory na kilka sposobów

Przez Francuzów nazywane „jabłkami miłości”, uważane są też za afrodyzjak. Korzystajmy z kulinarnych możliwości, zanim jesień powie nam „Addio pomidory”.

Zawierają dużo cennych minerałów, witamin, błonnika, a co ważne, niewiele kalorii. Jemy je na ciepło, w sałatce czy po prostu na kanapce.

Reklama

Tylko teraz gruntowe pomidory są tak pachnące i słodkie, bo dojrzewały w słońcu. Warto zrobić z nich przetwory, by cieszyć się tym smakiem przez cały rok i mieć dobrą bazę do zup i sosów.

Pyszna zupa pomidorowa

Pomidorową zrobisz na wiele sposobów. Sparzone, pokrojone w kostkę pomidory gotuj przez 20 minut wraz z łodygami bazylii, posiekanym czosnkiem i przyprawami.

Zupę podawaj z ryżem lub makaronem albo na sposób włoski, z pokrojonym pszennym chlebem i podpieczonymi pomidorkami cherry.

Pomidor efektownie podany

Duże pomidory można faszerować warzywami lub mięsem mielonym. Odetnij z nich wierzchy i wydrąż miąższ. Połóż je odwrócone, by obciekły.

Na patelni zrumień mięso i dodaj miąższ z pomidorów. Zdejmij farsz z ognia, wsyp tartą bułkę, dodaj roztrzepane jajko, pokrojony czosnek, natkę i przyprawy.

Powstałą masą nadziewaj pomidory, a potem przykryj je „czapeczką”. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i podlej oliwą. Piecz 30 minut, podawaj na ciepło.

Sałatka z pomidorów

Na wschodnich krańcach Polski popularne jest łączenie plastrów pomidora z cebulą i śmietaną (a czasem z czosnkiem lub szczypiorem). Pomidory możesz też polać sosem z jogurtu, majonezu z dodatkiem czosnku i posypać tartym żółtym serem. Pycha!

Pomidory suszone w oliwie

Ten przysmak za kilka miesięcy przypomni nam o słonecznym lecie. Dojrzałe, mięsiste pomidory (najlepiej podłużne) przetnij na pół i łyżką wydrąż gniazda nasienne. Połówki posól i susz w lekko ciepłym piekarniku (ok. 70˚ C), z uchylonymi drzwiczkami i włączonym termoobiegiem.

Gdy pomidory się pomarszczą, ale ich brzegi jeszcze nie będą suche na wiór, wyjmij je z piekarnika, włóż do miski i posyp bazylią, oregano i tymiankiem. Dodaj ocet balsamiczny i czosnek, włóż do słoików i zalej gorącą oliwą.

Na żywo
Więcej na temat:N. | n | francuz

Zobacz również

  • Składniki: 3 bataty, oliwa , 20 dag pokrojonego wędzonego boczku, 3 jajka, posiekana natka pietruszki, pieprz, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.