Reklama
  • Piątek, 29 sierpnia 2014 (15:05)

    Pomidory faszerowane ryżem i szpinakiem

Składniki ✓ 4 duże mięsiste pomidory ✓ 1/2 szklanki ryżu basmati ✓ szklanka bulionu warzywnego ✓ 2 ząbki czosnku ✓ 400 g liści szpinaku (200 g mrożonego) ✓ 3 łyżki oliwy ✓ 2 łyżki startego ostrego sera żółtego (np. cheddar) ✓ łyżka śmietany 18 proc. ✓ sól, pieprz

1. Podsmaż ryż na łyżce oliwy. Gdy się zezłoci, zalej go bulionem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Reklama

2. Umyj pomidory, ostrym nożem zetnij ich wierzchołki. Wydrąż miąższ ze środka i pokrój go w drobną kostkę. Podsmaż, aby nadmiar płynu odparował.

3. Opłucz i osącz szpinak, podduś na łyżce oliwy (minutę). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem. Gdy przestygnie, pokrój w paseczki.

4. Wymieszaj ryż z sosem pomidorowym i ze szpinakiem. Dodaj łyżkę śmietany, starty żółty ser. Napełnij masą wydrążone pomidory. Przykryj odciętymi wierzchołkami.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pomidory ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posmaruj ich skórki odrobiną oliwy, resztę wylej na dno naczynia. Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy skórka zacznie się przypiekać.

Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

Olivia
Więcej na temat:szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty, 2 pęczki młodej marchewki, 8 cieniutkich plasterków chudego wędzonego boczku , 2 dymki ze szczypiorkiem, 1 pęczek natki pietruszki, 200 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.