Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Pomidorowy garnek z kiełbasą i fasolą

Składniki na 4 porcje: 30 dag cienkiej pikantnej kiełbasy (najlepiej przyprawionej ostrą papryką), 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, 2 fenkuły (koper włoski), 500 ml bulionu warzywnego, 1 puszka białej fasoli, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 gałązek świeżej bazylii, sól morska, mielony czarny pieprz, mielona ostra papryka.

Reklama

1. Fenkuły obierz, umyj. Przekrój na połówki, a te potnij w cieniutkie plasterki. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj.

2. Z kiełbasy zdejmij osłonkę. Pokrój ją w grube plasterki. Wysmaż na chrupiąco na patelni bez tłuszczu. Dodaj koper włoski, cebulę, czosnek i koncentrat.

3. Mieszając, przesmaż wszystkie składniki. Zalej je gorącym bulionem i gotuj ok. 5 min.

4. Do gulaszu dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 min.

5. Fasolę przełóż na sitko, przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osącz. Dołóż do składników w garnku. Gotuj 10 min.

6. Bazylię opłucz, starannie osusz. Listki poodrywaj od gałązek. Kilka zostaw w całości, a pozostałe pokrój w cieniutkie paseczki.

Gotową zupę przypraw jeszcze solą i pieprzem. Posyp całymi i pokrojonymi listkami bazylii.

Sposób na fasolę

Fasolę z puszki warto zastąpić ugotowanym Pięknym Jasiem. Ziarenka namocz wcześniej na noc w zimnej wodzie. Rano ją zmień, dodaj trochę kminku. Gotuj 60 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Pi | Goto | pi | z | garnek

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag białego ryżu, sól, 5 dag suszonej żurawiny, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 2 łyżki oliwy, 25 dag mielonej jagnięciny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.