Reklama
  • Środa, 14 lipca 2010 (16:35)

    Pomidorowo-ziemniaczane muffinki z szaszłykiem

Wakacyjne danie.

Zdjęcie

Pomidorowo-ziemniaczane muffinki z szaszłykiem /Smacznego
Pomidorowo-ziemniaczane muffinki z szaszłykiem
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 30 g sera gouda,
- 3 łodyżki bazylii,
- 12 pomidorów,
- 500 g schabu,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 2-3 łyżki oliwy,
- pieprz,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Ser zetrzeć. Oberwać listki bazylii. Pomidory umyć, ponacinać na krzyż. Mięso umyć i pokroić na kostkę (ok. 3 cm), nadziewać na szpadki. Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i ubić . Jajka roztrzepać ze śmietaną i wmieszać do puree. Dodać ser, bazylię i orzeszki piniowe. Papierowe foremki do muffinek składać po trzy i nakładać do nich puree i wtykać po 1 pomidorku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (225 st. C) na 12-15 minut. Szaszłyki opiekać na oleju 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Trzy minuty przed końcem dodać do oliwy przecier pomidorowy, obracać szaszłyki, aby pokryły się tym sosem. Muffinki i szaszłyki podawać udekorowane bazylią.
Czas przygotowania: 55 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 szklanki ryżu, masło, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 10 dag sera feta, 8 dużych pomidorów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.