Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (15:05)

    Półmisek świeżych warzyw z dipami

Bukiet warzyw z dipami jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych surówek i sałatek.

Reklama

Składniki: główka sałaty, pęczek rzodkiewek, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1–2 młode kalarepki, ogórek, 2–3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, seler naciowy, 1 brokuł, 1/2 kg marchewki, sok z cytryny, 1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka musztardy, 3-4 łyżki śmietany, ewentualnie jogurtu czy kefiru, 1 łyżeczka musztardy, oliwa z oliwek

Przygotowanie: Sałatę opłukać i osączyć, warzywa umyć i pokroić w słupki, ćwiartki lub plasterki, brokuły podzielić na różyczki. Podłużny lub okrągły półmisek wyłożyć liśćmi sałaty.

Następnie układać na nich pokrojone warzywa, ale każde oddzielnie. Warto postarać się, by powstała ładna kompozycja kolorystyczna. Obok półmiska postawić naczynie z sosem, który uzyskamy mieszając sok z cytryny z musztardą i śmietaną lub jogurtem.

Następnie doprawić miodem, a także solą i pieprzem. W ten sposób każdy może sięgnąć po ulubioną jarzynę lub zrobić mieszankę z kilku i dodać tyle sosu, ile mu odpowiada. Obok sosu można też podać oddzielnie oliwę i sok z cytryny.

Świat Seriali
Więcej na temat:bukiet | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, oliwa, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków ziemnych, 3 dag parmezanu, kilka listków rukoli lub natki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.