Reklama
  • Piątek, 12 lutego 2016 (08:05)

    Placuszki z cukinią

Podstawowe składniki: 4 większe ziemniaki spora cukinia, 2 jajka, mąka do zagęszczenia, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie 35 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4-6 osób

Reklama

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Z ziemniaków odlej płyn, który się wytworzył, cukinię odciśnij.

3. Połącz ziemniaki z cukinią i cebulą. Dodaj roztrzepane jajka i wsyp tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć z tłuszczu. Podawaj z miksem sałat z dodatkiem sosu winegret.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.