Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Placuszki selerowe z groszkiem

Składniki na 8 porcji: 50 dag selera korzeniowego, 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 jaja, 4-5 łyżek mąki, po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty, 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan, sól, pieprz, olej do smażenia.

1. Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj.

Reklama

Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.

2. Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.

Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.